Privreda TK u crvenoj zoni

Bez autora
Apr 29 2010

Industrija i rudarstvo u Tuzlanskom kantonu u prošloj godini zabilježili su gubitak od oko 104 miliona KM, dok je ukupan prihod u privredi ovog kantona manji za 250 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu i uznosi 1,2 milijarde maraka. Najveći pad prihoda zabilježili su u "Global ispat koksnoj industriji" Lukavac (GIKIL). Ova fabrika, koja je u 2008. godini imala dobit od oko 12 miliona KM, prošle godine je zabilježila gubitak od oko 67 miliona KM. Sa druge strane, u fabrici "Šišedžam soda" Lukavac, koja je 2008. godine imala gubitak od osam miliona KM, gubici su povećani za 70 procenata. U hemijskoj proizvodnji je najveći pad prihoda, oko 200 miliona KM ili 80 odsto. U ovom sektoru je za 40 odsto manji izvoz nego prošle godine. U prvom kvartalu ove godine imamo pomaka u proizvodnji, što znači i u prihodima. Privredu našeg kantona opterećuje nelikvidnost preduzeća i to treba što prije da riješimo.

Privreda TK u crvenoj zoniIndustrija i rudarstvo u Tuzlanskom kantonu u prošloj godini zabilježili su gubitak od oko 104 miliona KM, dok je ukupan prihod u privredi ovog kantona manji za 250 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu i uznosi 1,2 milijarde maraka, zaključeno je u analizi Vlade TK.

Najveći pad prihoda zabilježili su u "Global ispat koksnoj industriji" Lukavac (GIKIL). Ova fabrika, koja je u 2008. godini imala dobit od oko 12 miliona KM, prošle godine je zabilježila gubitak od oko 67 miliona KM.

Sa druge strane, u fabrici "Šišedžam soda" Lukavac, koja je 2008. godine imala gubitak od osam miliona KM, gubici su povećani za 70 procenata.

"U hemijskoj proizvodnji je najveći pad prihoda, oko 200 miliona KM ili 80 odsto. U ovom sektoru je za 40 odsto manji izvoz nego prošle godine. U prvom kvartalu ove godine imamo pomaka u proizvodnji, što znači i u prihodima. Privredu našeg kantona opterećuje nelikvidnost preduzeća i to treba što prije da riješimo", konstatovao je ministar industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Sehudin Ograšević.

U oblasti industrije evidentirano je 83 miliona KM gubitaka, dok je ukupna dobit oko devet miliona KM.

Gubici u rudarstvu su smanjeni za 36 odsto i iznose 15,5 miliona KM. Iako u ovoj grani Rudnici Kreka bilježe najveće gubitke, i to oko 9,6 miliona KM, resorni ministar navodi da se radi o smanjenju gubitaka za oko 54 procenta. U ovoj djelatnosti ukupna dobit je 3,6 miliona KM.

U energetici nisu ostvareni gubici, a prema navodima ministra Ograševića nemaju podataka o dobiti u ovoj grani.

Prosječna plata zaposlenih u energetskom sektoru u Tuzlanskom kantonu je 1.667 KM, dok je u ostalim privrednim granama prosječna plata bila 632 KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik